Pstrąg pieczony w miodzie, z warzywami i świeżym koprem, czosnkiem i czerwoną cebulką

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pstrąga pieczonego w miodzie, z warzywami i świeżym koprem. Delikatny i soczysty pstrąg w połączeniu ze słodkimi batatami, marchewką i czosnkiem z pewnością przypadnie Wam do gustu. To pyszne i zdrowe danie.
(porcja dla 2 osób)



Składniki:

2 świeże pstrągi (wypatroszone)
3 łyżki miodu
sok i skórka z jednej cytryny
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku + 2 do środka ryby
łyżeczka soli
świeży imbir - ok 3 cm
odrobina pieprzu cayenne
garść świeżego kopru
czerwona papryka
4 drobne marchewki
2 główki czosnku
4 bataty
2 czerwone cebule
1 pietruszka



Wykonanie:

1. Świeżego pstrąga dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę: miód, sok i skórkę z cytryny, oliwę, sos sojowy, musztardę, starty imbir, sól, pieprz oraz posiekany czosnek dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pstrągi (w środku i na zewnątrz). Do środka ryby wkładamy zmiażdżony czosnek (po 1 ząbku), koper i pokrojoną w kostkę paprykę. Rybę obkładamy gałązkami kopru i marynujemy całą noc.
2. Bataty myjemy i kroimy w grube plastry, marchewkę myjemy i kroimy w słupki. W osolonej wodzie obgotowujemy bataty ok. 15 minut, marchewkę ok. 1-2 minuty.
3. Czerwoną cebulę kroimy na 6 cząstek, pietruszkę kroimy w słupki, całą główkę czosnku kroimy w poprzek.



4. Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem wykładamy zamarynowaną rybę, a następnie obkładamy warzywami i wszystko zalewamy marynatą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Rybę pieczemy 20 minut, a następnie zdejmujemy folię i zwiększamy temperaturę do 200 °C i pieczemy jeszcze od 5-15 minut, tak aby ryba lekko się zarumieniła. Po upieczeniu ryba jest soczysta.



Pstrągi dekorujemy koperkiem, podajemy z pieczonymi warzywami i czerwoną kapustą.





(Źródło: zmodyfikowany przepis Biedronki)