Masz 6 lat i w powietrzu czujesz atmosferę wyczekiwania, nadziei i ekscytacji. Twoje emocje sięgają zenitu i nie mogąc się doczekać, zrywasz z siebie koc i biegniesz do pokoju gdzie stoi choinka. Sprawdzasz, czy nic się nie zmieniło…Pomieszczenie wypełnia zapach sosny i cynamonu. Prezenty schowane pod choinką – to najbardziej kuszący i intrygujący Cię temat…One już czekają na otwarcie, ale Ty kaszlesz i pociągasz nosem. To niestety zakłóca magiczną atmosferę Świąt. Na szczęście Twoja mama niczym anioł jest przygotowana i na tę okoliczność. Wzmacnia Twoją odporność witaminą C byście całą rodziną, w pełni sił rozkoszowali się świątecznym czasem.
Masz 16 lat i od 12 godzin nie ruszasz się z łóżka. Zapach pierniczków, pieczonego karpia rozchodzi się w całym domu, ale Ty nie jesteś w stanie wstać z łózka…Rodzina Ci powtarza: „Weź w końcu sprawdzone witaminy. One postawią Cię na nogi! Poza tym – nie doszłoby do tego gdybyś nas posłuchała”. Początkowo się wzdrygasz i udajesz nieco obrażoną, ale w końcu ulegasz i prosisz o podanie Ci witaminy D3 i witaminy C. Wiesz, że dzięki temu do Wigilii zasiądziesz w dobrym nastroju, z energią.
Masz 38 lat. Przez ostatnie 20 lat żyjesz w ciągłym biegu, stresie. Dzień za dniem ucieka Ci bardzo szybko. A teraz nadszedł czas Bożego Narodzenia. Magiczny zapach Świąt unosi się w powietrzu. Od Ciebie zależy: czy potrawy będą smaczne, prezenty wymarzone…Rodzina ma się zjawić już za parę godzin. Nagle sobie uświadamiasz, że zapomniałaś o swoim zwyczaju. Bierzesz mleczko pszczele z miodem, które zapewni Ci energię i poradzisz sobie w każdej sytuacji.
Masz 70 lat i przygotowujesz się do wizyty u swoich dzieci. Tym razem u nich spędzisz Święta Bożego Narodzenia. Już jesteś prawie gotowa i zbliżasz się do drzwi, a tam…zimne powietrze przeszywa Twoje ciało. Od razu myślisz o swoich stawach i kościach. Wracasz więc do kuchni i sięgasz po swój sprawdzony zestaw na zdrowe kości i sprawne stawy. Jedną z rzeczy, które są niezmienne przez całe życie to znaczenie rodziny i zdrowia. Niezależnie od tego czy mamy poranek wigilijny, czy po prostu zwykły styczniowy dzień – najlepszym prezentem, jaki można dać bliskim, to zapewnienie ich, że dbamy o siebie.
Na szczęście dzisiaj ludzie mają większą świadomość i wiedzą, jak ważną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywają witaminy, składniki mineralne i substancje roślinne. Jak pokazują badania w ostatnich latach zawartość składników odżywczych, w tym witamin w produktach spożywczych, zdecydowanie zmalała i jest wyraźnie niższa, niż pisano w książkach od biologii To efekt m.in. zubożenia gleb, nastawienia na masową produkcję warzyw i owoców, stosowania dużych ilości pestycydów. To dlatego warto codzienną dietę uzupełniać produktami o znanej, dokładnej zawartości witamin i składników mineralnych.
Suplementacja to nie jest żaden kaprys – jak mówiło wielu jeszcze kilka lat temu – ale wręcz konieczność przy dzisiejszym stylu życia, spożywaniu żywności wysokoprzetworzonej ubogiej w cenne składniki odżywcze, nieznanego pochodzenia, pełnej chemii. Ostatnie globalne wydarzenia sprawiły, że jeszcze więcej z nas stawia na profilaktykę i ochronę zdrowia – bo to podstawa. Jednak często przy wyborze suplementów diety pomijana jest ich jakość! A wysoką jakość życia, skuteczną profilaktykę można osiągnąć tylko za pomocą wysokiej jakości produktów.
Większość firm obecnych na rynku spełnia standardy GMP – Dobrej Praktyki Produkcyjnej. Przy wyborze suplementów warto jednak zwrócić uwagę na bardziej wymagający standard niż GMP – na cGMP – Aktualna Dobra Praktyka Produkcyjna. To bardziej kompleksowy i wymagający standard niż GMP. W przeciwieństwie do GMP, cGMP jest stale ulepszany w oparciu o najnowsze odkrycia naukowe, najnowsze technologie. cGMP wymaga testów każdej partii surowca, każdej partii gotowego produktu. Na każdym etapie procesu występuje kontrola produkcji, co gwarantuje uzyskanie najwyższych możliwych standardów jakości bezpieczeństwa i skuteczności. Dlatego jest to produkt o najwyższej jakości, bezpieczny dla ludzi.
Oprócz procesu produkcyjnego cGMP to również wymogi dotyczące przestrzegania restrykcyjnych zasad higieny wśród pracowników oraz ciągłego podnoszenia ich kwalifikacji. Muszą być spełnione odpowiednie warunki pracy, właściwe obchodzenie się z surowcem oraz gotowym produktem, prowadzony jest również kompleksowy rejestr każdego etapu produkcji, testów dystrybucji. Na ten fakt warto zwrócić uwagę.
Jakość to niezwykle ważne kryterium przy wyborze suplementów diety!
Odkryj ważne „Wzmacniacze” odporności – doniesienia naukowe
Cynk
Cynk hamuje proces zaniku grasicy i ma istotny wpływ na prawidłowe działanie układu odpornościowego. Jego niedobór może powodować atrofie grasicy i mniejszą odporność na zakażenia. Niedobór tego pierwiastka stwierdzono u dzieci z zapaleniem płuc i oskrzeli. Zastosowany przy przeziębieniu i grypie łagodzi objawy tych chorób. Ze względu na wpływ na układ odpornościowy pierwiastek ten powinien być stosowany zwłaszcza u osób starszych lub zagrożonych ogólnym zakażeniem.
Źródło: M. Szcześniak, B. Grimling J. Meler, Cynk – pierwiastek zdrowia. Farm Pol.
Witamina C
To potężny antyoksydant, który sprawdza się nie tylko w profilaktyce grypy i przeziębień. Badania wykazują, że kiedy organizm atakuje infekcja, stężenie komórkowe witaminy C gwałtownie spada i rośnie dopiero po wyleczeniu. Sugeruje to, że uzupełnienie jej poziomu może ograniczyć namnażanie się wirusów, naturalnie pobudzając układ immunologiczny do walki.
Źródło: O czym lekarze Ci nie powiedzą, Nr 11(35) listopad 2017, s. 93
Witamina D3
Witamina D3 moduluje aktywność układu immunologicznego … Okazuje się, że dzieci u których stwierdza się niedobory witaminy D3 częściej chorują na zakażenia układu oddechowego, podobnie dorośli częściej chorują na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych.
Źródło: D. Włodarek, Słoneczna witamina, Nutrition&Health rocznik 16, nr 2 (61), wrzesień 2013
Mleczko pszczele
Mleczko pszczele pozwala na uzupełnienie wszelkich niedoborów żywieniowych, podwyższa odporność organizmu, zmniejsza podatność na stres.
Źródło: B. Bak, J. Wilde, Mleczko pszczele jako produkt dietetyczny i leczniczy. Biul. Nauk., nr 18, 2002
Zaburza proces formowania się błony biologicznej bakterii, dlatego wykazuje działanie również profilaktyczne.
Źródło: O czym lekarze ci nie powiedzą, Nr 1 (49), styczeń 2019, s. 16
Mleczko pszczele pozwala zwiększyć odporność organizmu na zakażenia wirusowe.
Źródło: B. Bak, J. Wilde, Mleczko pszczele jako produkt dietetyczny i leczniczy. Biul. Nauk., nr 18, 2002
Czosnek
Jego składnik czynny, allicyna został przebadany znacznie dokładniej niż jakikolwiek inny naturalny antybiotyk.
Źródło:O czym lekarze ci nie powiedzą, 1 (49), styczeń 2019, s. 16)
Ten znany naturalny lek od dawna stosowany jest w celu wzmocnienia układu odpornościowego i zwalczania infekcji górnych dróg oddechowych, kaszlu i zatkanego nosa.
Źródło: O czym lekarze Ci nie powiedzą, Nr 1 (3), styczeń-luty 2014, s. 30
Jeżówka purpurowa
Pobudza do aktywności komórki układu odpornościowego, a te wytwarzają tzw. interferon – naturalną substancje przeciwwirusową.
Źródło: J. Dikonowa, Jeżówka – z prerii do ogrodów Europy. Narodowy Uniwersytet Farmaceutyczny Charków.
Roślina ta (ziele i korzeń) jest głównym składnikiem preparatów immunostymulujących, ponieważ uważa się, że podnosi naturalną odporność organizmu.
Źródło: J. Baraniak, M. Kania, Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci. Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Postępy Fitoterapii 1/ 2014, s. 48-53
Czarny bez
Obecnie dużym zainteresowaniem cieszą się prace naukowe dotyczące przeciwdrobnoustrojowych (przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych) oraz przeciwzapalnych właściwości ekstraktu z owoców bzu czarnego. Istnieją doniesienia o zdolności tego ekstraktu do aktywowania układu immunologicznego w przypadku wystąpienia stanu zapalnego.
Źródło: J. Baraniak, M. Kania, Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych przeznaczone do stosowania u dzieci. Postępy Fitoterapii 1/ 2014, s. 48-53
Probiotyki
Indukują wydzielanie immunoglobuliny A i zwiększają zdolność limfocytów do zwalczania infekcji.
Źródło: O czym lekarze Ci nie powiedzą, Nr 1 (49), styczeń 2019, s. 33.
Efekty stosowania probiotyków: - wspomaganie, stymulowanie i modulowanie działania układu odpornościowego; korzystny wpływ na przebieg i czas trwania infekcji wirusowych… .
Źródło: D. Broniarczyk-Pawłowska, Mikroflora jelitowa – rozwój, fizjologia i wpływ na zdrowie człowieka, Nutrition&Health Rocznik 12, nr 4(47), październik 2009.
Każdy z nas ma w swoim organizmie system obrony o wielkim potencjale biologicznym – warto o niego dbać, wspierając jego działanie i cieszyć się dobrym zdrowiem. Światowa pandemia koronawirusa może zwiększyć zainteresowanie profilaktyką zdrowotną – po wygaśnięciu epidemii zdobyta wiedza i dobre nawyki mogą z nami zostać na całe życie. Życzę wszystkim świadomego pięknego życia w dobrym nastroju i znakomitym zdrowiu.