Ryby a niedobór jodu
W Polsce sól, którą kupujemy w sklepie to sól jodowana, czyli wzbogacona w jod? Jod to składnik mineralny niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Od niej zależy m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także wzrost i rozwój organizmu. W Polsce niedobory jodu są bardzo powszechne, stąd obecność w naszej diecie soli jodowanej. Jednak spożycie soli należy ograniczać ze względu na ryzyko nadciśnienia, a jod najlepiej spożywać jedząc pyszne ryby morskie, które są naturalnie bogate w jod.
Ryby a właściwe białko
Ryby są wprost fenomenalnym źródłem białka, które jest budulcem naszego organizmu. Nie dość, że jest ono białkiem pełnowartościowym, czyli takim, które zawiera wszystkie niezbędne do budowy naszych komórek aminokwasy, to jego przyswajalność wynosi aż 97% i jest większa niż przyswajalność białka mięsa.
Ryby a zdrowe serce
Ryby, zwłaszcza morskie obfitują w tzw. kwasy tłuszczowe omega - 3, które pomagają chronić serce i układ krążenia, gdyż obniżają poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu zmniejszają ryzyko miażdżycy, zgubnej dla naszego serca. Japończycy, którzy jedzą dużo ryb, bardzo rzadko cierpią na choroby serca i układu krążenia.
Ryby a sprawny umysł
Czy pamiętacie, jak w dzieciństwie babcie i mamy dawały nam codziennie łyżeczkę tranu – rybiego tłuszczu? Dziś naukowcy już dowiedli tego, co nasze mamy i babcie wiedziały od dawna: wspomniane już kwasy tłuszczowe omega, zawarte głównie w rybach morskich, wspierają rozwój intelektualny dzieci i młodzieży. Tłuszcze te są również niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego i narządu wzroku malucha rozwijającego się w brzuchu mamy. A w każdym wieku działają przeciwdepresyjnie. Jest to szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy aura za oknem nie nastraja pozytywnie.
Ryby a piękna skóra
To dobra wiadomość dla Wszystkich. Kwasy tłuszczowe omega -3, te same , które chronią i wspierają rozwój układu nerwowego, poprawiają też kondycję i elastyczność skóry. Tłuszcze omego-3 działają od wewnątrz jak krem nawilżający. Dlatego ryby powinny znaleźć się w diecie z przesuszoną i wrażliwą skórą.