Czosnek - naturalny suplement i jego właściwości zdrowotne

Jest takie przysłowie: „Jeśli nie poświęcasz czasu na swoje zdrowie, będziesz zmuszony znaleźć czas na swoją chorobę”. I to prawda! Gdy jesteśmy zdrowi, możemy „przenosić góry”, biegać, spełniać marzenia, pracować zajmować się najbliższymi… Możemy mieć wszystko, no, prawie wszystko… Gdy jednak dopadnie nas choroba, mamy tylko jedno pragnienie… by znów być zdrowym.
Zdrowie jest naszym największym skarbem, jednak często je lekceważymy i przyjmujemy za pewnik. Tymczasem o zdrowie powinniśmy dbać każdego dnia.



Powoli nadchodzi jesień, a wraz z nią sezon przeziębień, spadku odporności. Kiedy nasi dziadkowie i pradziadkowie czuli, że mają problemy z gardłem czy połykaniem zwracali się w kierunku czosnku – najlepiej poznanego surowca roślinnego. 
Lecznicze właściwości i zalety czosnku były dobrze znane w przeszłości. W średniowieczu ludzie nosili ząbki czosnku jako amulety, by zostać oczyszczonym i uzdrowionym.W okresie występowania epidemii dżumy, lekarze do profilaktycznych masek  w kształcie głowy ptaka,  w ich przedniej części umieszczali wonne specyfiki,  w tym również liście czosnku,które miały chronić ich przed zakażeniem.
Wyniki wielu badań nad czosnkiem udowodniły jego wszechstronne i skuteczne działanie prozdrowotne.

Ale czy wiecie, że…

czosnek może także konkurować z penicyliną ze względu na swoje silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe Od wieków wykorzystuje się także jego dobroczynne naturalne właściwości konserwujące. Dodany do zalewy  zapobiega psuciu się mięsa czy przetworów warzywnych.

W 1920 r. rosyjski uczony profesor  BorysTokin odkrył, że czosnek tak dobrze wpływa na nasze zdrowie, ponieważ zawiera substancje o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym – tzw. fitoncydy, które działają wielokrotnie silniej  od penicyliny. Dalsze badania w 1944 r. potwierdziły obecność alliny (organiczny związek siarki), której produktem rozkładu przy krojeniu lub rozgnieceniu czosnku jest allicyna – substancja odpowiadająca za specyficzny zapach i działanie przeciwbakteryjne. 
Cebule czosnku są bardzo bogate w składniki  o działaniu odżywczym i prozdrowotnym. Zawierają białka, węglowodany, ( w tyminulinę), fitosterole, flawonoidy, związki siarki, prowitaminę A, witaminy C,B, PP, składniki mineralne: potas, żelazo, magnez, wapń, jod.

 


Czosnek– a prawidłowe ciśnie krwi, cholesterol w normie

Znaczna część społeczeństwa zmaga się z różnymi problemami układu sercowo-naczyniowego. Choroby układu krążenia  są nadal główną przyczyną umieralności mieszkańców naszego kraju. Są one odpowiedzialne za ok. 43,3% ogółu zgonów (2016 r.). Najczęstszą przyczyną zgonów wśród chorób układu krążenia są choroby serca i choroby naczyń mózgowych. 
Jednym z ważniejszych czynników ryzyka zawału serca czy udaru mózgu oprócz  dislipidemii, palenia papierosów, otyłości brzusznej, cukrzycy jest nadciśnienie tętnicze. Określane jest ono epidemią XXI wieku.
Badania epidemiologiczne wykazują, że nadciśnienie tętnicze jest jedną z najgroźniejszych i najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie – choruje na nie już 1,2 mld osób. To o połowę więcej niż w 1975 r., kiedy cierpiało z tego powodu 594 mln ludzi – wynika z raportu opublikowanego przez pismo„Lancet”.
W Polsce nadciśnienie tętnicze należy do najczęściej występujących schorzeń układu krążenia – co trzeci dorosły Polak dotknięty jest tą chorobą, lecz wielu z nich nie zdaje sobie z tego sprawy.
Według badania NATPOL z 2011 r. w Polsce zbyt wysokie ciśnienie tętnicze miało 9,5  mln osób w wieku 18-79 lat. 
Narodowy Fundusz Zdrowia podaje, że na nadciśnienie tętnicze choruje ponad 10 mln osób. Z prognoz wynika, że do 2035 r. liczba ta zwiększy się o 5 mln. Z kolei specjaliści alarmują, że już teraz może mieć je nawet 17 mln Polaków – podaje serwis Nauka w Polsce.

 

Dlaczego wysokie ciśnienie krwi jest aż tak niebezpieczne?

Przez dłuższy czas, u niektórych osób, nadciśnienie tętnicze nie daje żadnych charakterystycznych objawów, ale prowadzi do uszkodzenia wielu ważnych organów w ludzkim ciele, dlatego nazywane jest „cichym zabójcą”. Nawet 80-90% poważnych zaburzeń sercowo-naczyniowych  może być związanych ze zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Nadciśnienie tętnicze może prowadzić m.in. do choroby wieńcowej, niewydolności serca, zawału serca, udaru, uszkodzenia nerek, choroby tętnic obwodowych i innych poważnych schorzeń. 
Czosnek  hamuje agregację i adhezję płytek krwi,reguluje napięcie mięśniowe, działa antyoksydacyjnie, zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy, zakrzepicy i nadciśnienia tętniczego. Co więcej, zapobiega  hiperlipidemii, potęguje fibrynolizę. 
Wywiera korzystne działanie  na układ krążenia przez obniżenie ciśnienia krwi i w pewnym zakresie  na normalizację czynności dynamicznych serca…
Duże znaczenie ma działanie przeciwmiażdżycowe czosnku, wskutek obniżenia poziomu cholesterolu i kwasów tłuszczowych we krwi. 
Regularne stosowanie czosnku może opóźnić proces miażdżycowy o 15 lat i stanowi skuteczną profilaktykę schorzeń sercowo - naczyniowych. Czosnek może hamować również ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

 


Czosnek - na zwiększoną odporność i zdrowe drogi oddechowe

Czosnek ma bardzo silne działanie i niszczy drobnoustroje,  szczególnie wywołujące zakażenie górnych dróg oddechowych (gardło, oskrzela) oraz płuc. Działa skutecznie na drogi oddechowe, gdyż zmniejsza skurcze i stan zapalny, niszczy bakterie, pobudza wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie, a także łagodzi uczucie duszności. Wykazuje działanie bakteriobójcze,nawet w niskich stężeniach hamuje wzrost i rozwój bakterii oraz grzybów. Zwiększa właściwości obronne organizmu wzmacniając i regulując reakcje komórkowe układu immunologicznego. Ze względu na skład można o nim mówić jako o naturalnym antybiotyku.

Czosnek - na trawienie, lepsze przyswajanie ważnych dla zdrowia składników

Czosnek wywiera również znaczące działanie na przewód pokarmowy, gdyż zwiększa wydzielanie soków trawiennych, pobudza wytwarzanie żółci i ułatwia jej przepływ, wzmaga przyswajanie  składników pokarmowych,hamuje nadmierną fermentację .

 

Czosnek  a naturalne odmłodzenie organizmu

Czosnek, dzięki dużej zawartości antyutleniaczy, zwalcza wolne rodniki i zapobiega powstawaniu nowych, przez co opóźnia starzenie się komórek organizmu. Czosnek odpowiada za dostarczenie wielu witamin i minerałów, korzystnie  działa na naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiega powstawaniu żylaków i pajączków.

Czy wiesz, że…

Podczas jesiennej aury możemy częściej doświadczać braku sił i energii. Czosnek znany jako „starożytny napój energetyczny”, często był spożywany przez budowniczych piramid, by zwiększać ich siłę i wytrzymałość. Z kolei Greccy olimpijczycy przyjmowali czosnek, by wzmocnić przed zawodami swoją wydolność fizyczną.Czosnek może być również dobry i dla Ciebie, byś nie czuł się wiecznie zmęczonym czy osłabionym.

A oto przepis na wzmocnienie odporności i regenerację organizmu:



Składniki:

2 główki czosnku

szklanka miodu

Wykonanie:

1. Obierz czosnek, odetnij końcówki i zmiażdż (płaską stroną noża). Miażdżymy czosnek, ponieważ najaktywniejszą i najzdrowszą substancją w czosnku jest allicyna, która jednak występuje w nim wyłącznie potencjalnie. Powstaje bowiem z połączenia dwóch związków – alliny i allinazy – które w ząbkach czosnku są od siebie odizolowane. Dopiero gdy się ze sobą wymieszają, rodzi się czosnkowa potęga.
Słoik, najlepiej z przykryciem, odpowiedni dla przetwarzanej ilości miodu i czosnku, należy dokładnie wysterylizować.

2. Wrzuć ząbki czosnku do słoika i zalej szklanką miodu. Pozostaw trochę miejsca na górze w słoiku. Najlepiej do tego celu używać miodu płynnego. W przeciwnym wypadku miód należy ostrożnie podgrzać w kąpieli wodnej do 40 stopi C. Nie należy doprowadzać do przegrzania miodu, ponieważ straci on wtedy swoje cenne właściwości.

3. Zakręć słoik z mieszanką i pozostaw na 2 - 4 dni w temperaturze pokojowej. Po otwarciu czosnek przechowuj w lodówce. Czosnek można już spożywać po kilku dniach ale dopiero po około 14 dniach maceracja łagodzi smak czosnku.


Jednak wiele osób rezygnuje z czosnku, ze względu na woń jaką po sobie zostawia. Zapach wydobywający się z ust jest niesamowicie dyskomfortowy i często odstrasza naszych rozmówców.Dzieje się tak za sprawą allicyny, związku, który nie jest metabolizowany przez nasz organizm, a co za tym idzie, jest wydalany drogą oddechową. Zapach czosnku utrzymuje się w naszym organizmie do 72 godzin.

Jakie zatem są sposoby na pozbycie się przykrego zapachu czosnku z ust?

Jednym ze sposobów na zabicie wydobywającej się woni z naszych ust jest mikstura z miodu i cytryny.
Do szklanki wody dodaj 3 łyżeczki miodu i wyciśnij sok z ćwiartki cytryny. Kieliszek wytrawnego 
czerwonego wina zobojętnia zapach czosnku, podobne działanie ma mleko pełnotłuste, które może również zneutralizować nieprzyjemną woń czosnku.
Zaleca się picie mleka do posiłku. Inne sposoby to żucie zielonych listków pietruszki, ssanie ziaren kawy, imbiru czy goździków.