Dziś bohaterem kolacji są przepyszne nogi gęsi z ziołami i sosem żurawinowym w towarzystwie kaszy pęczak z kurkami, która lubi się z daniami mięsnymi.
Po prostu miód na serce i żołądek. Wystarczy kilka prostych składników, które na pewno znajdziecie w kuchni, by cieszyć się aromatyczną pieczoną gęsią. Dodatkowo smak gęsi podkreśli pyszny słodko-kwaśny sos z żurawiny. Do tego wyborne buraczki. Palce lizać.
Jesień ma dla mnie zawsze zapach grzybów. Wystarczyła krótka wycieczka do lasu i wracaliśmy z pełnym koszykiem podgrzybków i prawdziwków. Do dzisiaj uśmiecham się do siebie, czując zapach podsmażanych na patelni kurek i cebulki, które zjadaliśmy na kolację z kromką chrupiącego świeżego chleba z masłem.
Składniki:
2 nogi gęsi
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka majeranku
klika gałązek rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki klarowanego masła
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
opcjonalnie ziele angielskie, liście laurowe
Sos:
20 dag żurawiny (może być mrożona)
150 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki miodu
1 łyżka masła klarowanego
opcjonalnie pieprz kolorowy
Kaszotto:
20 dag kaszy pęczak
30 dag kurek
0,5 l bulionu warzywnego
100 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pomidory
łyżka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Nogi gęsi umyć, osuszyć i naciąć skórę.
2. Czosnek oraz zioła utrzeć w moździerzu. Oliwę z oliwek połączyć z solą, ziołami, pieprzem i czosnkiem.
3. Na patelni rozgrzać klarowane masło i obsmażyć mięso z obu stron.
4. Nogi gęsi przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem z patelni, dodać liście laurowe,
ziele angielskie, obłożyć gałązkami rozmarynu, przykryć pokrywką. Mięso piec w tem. 160 °C ok. 2,5 godz.
Sos
1. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód i żurawinę, mieszać aż miód się rozpuści.
2. Do rozpuszczonego miodu i żurawiny dodać wino i zagotować.
3. Sos zblendować, przetrzeć przez sito, dodać do smaku pieprz i ponownie zagotować by odparować nadmiar płynu.
Kaszotto z kurkami
1. Kurki oczyścić i umyć. Większe pokroić w kostkę.
2. Drobno posiekać cebulę i podsmażyć na patelni z oliwą i masłem,
następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 2 minut.
3. Do cebuli i czosnku dodać grzyby i całość smażyć na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż grzyby się przyrumienią.
4. W międzyczasie należy podgrzać bulion.
5. W oddzielnym naczyniu rozgrzać łyżkę oliwy, wsypać wypłukaną kaszę i podgrzewać przez ok. 2 minuty, a następnie wlać bulion,
przykryć i gotować około 30 minut na umiarkowanym ogniu.
Po tym czasie dodać podsmażone kurki, wlać wino, gotować jeszcze ok. 5 minut.
6. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Do kaszy dodać pokrojone w kostkę pomidory i gotować jeszcze ok. 5 minut.
Całość doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia kaszę odstawić na kilka minut aby wchłonęła resztę płynu.
Posypać posiekaną natką pietruszki.