Na naszych targach i sklepowych półkach pojawia się coraz więcej gatunków dyni, zaskakujących rozmaitością kolorów, kształtów i rozmiarów.
Poza tym dynia jest po prostu pyszna i błyskawicznie zmieni zwykłą zupę, placki czy ciasto w soczyście kolorowe, apetyczne danie.
Dzisiaj przepyszne ciasto dyniowe z dodatkiem przypraw korzennych, które podkreślą smak ciasta dyniowego.
Samo ciasto dyniowe ma w sobie jakiś urok.
Gorąco polecamy.
Składniki:
500 g świeżej dyni
300 g mąki
100 g cukru
100 ml oleju
3 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z 1 pomarańczy
Polewa:
250 g serka mascarpone
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
otarta skóra z 1 cytryny
1 – 2 łyżki soku z cytryny
świeża mięta
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Dynię kroimy (ze skórką) na mniejsze kawałki, usuwamy z niej pestki. Kawałki dyni owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez około 40 minut, aż będzie miękka. Studzimy i wyjmujemy ze skórki upieczony miąższ i miksujemy blenderem na jednolitą masę.
2. Jajka wbijamy do miski, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, doprowadzając do konsystencji kogla mogla. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej. Do masy dodajemy przyprawę korzenną, cynamon, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i miąższ z dyni. Wszystko delikatnie mieszamy.
3. W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Suche składniki dodajemy do mokrych i delikatnie mieszamy.
4. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i wstawimy do nagrzanego do 170- 180° C piekarnika. Pieczemy około 35-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Gdy ciasto wystygnie smarujemy je przygotowaną wcześniej masą i dekorujemy miętą.
Ciasto dyniowe wybornie smakuje również posypane cukrem pudrem.
Polewa:
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy dodajemy skórkę z cytryny i sok.Tak przygotowaną masą smarujemy ciasto dyniowe i dekorujemy świeżą miętą.