Walentynki, czyli randka w kuchni

Z czym kojarzy się Wam romantyczne spotkanie? Może jest to wieczór w eleganckiej restauracji, wspaniała kolacja na którą składają się wykwintne dzieła sztuki kulinarnej i dobre wino? A może weekendowy wypad za granicę, do Rzymu albo Paryża?
Walentynki w obecnej rzeczywistości wyglądają nieco inaczej niż zwykle. Zapewne większość z nas spędzi je w domu.
Przecież mogą być równie wspaniałe.
Randka w domu to doskonały sposób na dbanie o relacje, o bliskość. Jeśli kuchnia to serce każdego domu,
to warto wspólnie zakasać rękawy i gotować we dwoje!
Na wiele spraw nie mamy wpływu, jak na wirusa, który nas atakuje, na to, że pada śnieg a w Stokrotce jest kolejka.
Jednak mamy wpływ na nasze relacje, na wybaczanie, na to żeby zacząć od nowa. Mamy wpływ na naszą miłość.
Możemy podarować ukochanej osobie wspólnie spędzony czas. A gotowanie we dwoje świetnie urozmaici spędzone razem chwile,
pozwoli na lepsze poznanie lub na odświeżenie związku.
Dziś Walentynki świętują nawet dzieci. Wreszcie i my ulegliśmy temu urokowi.
Serdecznie zapraszamy na fantastyczny wieczór.


Jako przystawkę proponujemy sałatkę z granatem, szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym. Granat nie bez przyczyny nazywany jest rajskim owocem. Udowodniono też, że ma niezwykle korzystny wpływ na nasz nastrój, co z pewnością ma ogromne znaczenie w trakcie randki!



Gwiazdą wieczoru będzie delikatny królik z grzybami.



Zwieńczenie tej kolacji to jeden z najlepszych deserów miłosnych - gruszki z sosem czekoladowym.




Królik z grzybami i puree ziemniaczanym

Przygotowanie tego dania zajmie Wam zapewne trochę czasu. Dlatego warto zacząć od przygotowania królika. Jeśli nie macie możliwości użycia świeżych grzybów z uwagi na porę roku równie dobrze można skorzystać z suszonych lub mrożonych. A gdy smakowite mięso powoli będzie nabierać smaku w piekarniku, możemy zająć się przygotowaniem przystawki i deseru.

składniki
2 udka z królika
20 dag mrożonych grzybów (mogą być również suszone. Ja przygotowywałam królika z kurkami i też był wspaniały)
150 ml wytrawnego białego wina
3 ząbki czosnku
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
cebula
łyżka posiekanego rozmarynu
sól, pieprz
liście laurowe
ziele angielskie
Dodatkowo kilka mini marchewek do dekoracji
purre
30 dag ziemniaków
1/3 szklanki mleka
1 łyżka masła
sól,pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotujcie wszystkie składniki i rozgrzejcie piekarnik do 180 °C. Jedno z Was myje nogi królika, osusza je i naciera solą oraz pieprzem.



Obiera cebulę, myję i sieka. W rondlu rozgrzewa oliwę i przysmaża z obu stron udka królika na złoty kolor. W oddzielnym naczyniu przysmaża cebulę, a następnie dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek, masło oraz rozmaryn, dodaje razem z grzybami do przysmażonego królika. Do królika wlewa wino, dodaje syrop klonowy i przyprawy (liście laurowe i ziele angielskie).
Gotuje do momentu, aż nadmiar płynu odparuje.



                                   Całość przekłada do naczynia żaroodpornego i wstawia do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika na 45 minut.                                                                    
Jeśli użyjecie grzybów mrożonych wystarczy dodać je dopiero przed włożeniem królika do piekarnika.
W tym czasie drugie przygotowuje purre. Obiera ziemniaki, myje i wkłada do osolonej wody. Gotuje do miękkości.
Kiedy mięso i ziemniaki nabierają miękkości możecie przystąpić do przygotowania przystawki, która jest prosta i szybka w przygotowaniu.

Sałatka z granatem szynką, serem pleśniowym i pomidorkami

składniki
15 dag mieszanki sałat
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
owoc granatu
8 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
garść orzechów włoskich
ser pleśniowy (ja użyłam sera Lazur Błękitny)

sos
4 łyżki oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
1,5 łyżeczki miodu
sól, pieprz biały

Jedno z Was myje i osusza sałatę. Układa na talerzu. Na sałacie układa szynkę. Myje i osusza pomidorki koktajlowe. Następnie kroi je na połowy i układa na sałacie.



Sieka orzechy i praży na suchej patelni. Sałatkę posypuje serem oraz uprażonymi orzechami.
Drugie w tym czasie zajmuje się przygotowaniem nasion granatu oraz sosu. Owoc granatu przepoławia, wyjmuje nasiona i oddziela je od błonki. Aby przygotować sos miesza miód z odrobiną soli,
a następnie dodaje ocet balsamiczny i oliwę, ciągle mieszając. Doprawia pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polewa sałatkę i posypuje nasionami granatu.



Zapewne gotowane ziemniaki już nabrały miękkości. Należy więc przygotować puree.
Wodę z ugotowanych ziemniaków odlejcie, a garnek z ziemniakami trzeba ponownie umieść na palniku, by odparować z nich resztki wody. Wystarczy jedna minuta.
Można kilka razy potrząsnąć garnkiem z ziemniakami. Od razu zabierzcie się za przetarcie gorących ziemniaków.
Można użyć do tego specjalnego sitka, przepuścić przez maszynkę lub praskę albo zmielić. Uważajcie, by nie ugniatać ziemniaków za długo, ani nie mielić ich na bardzo drobnych oczkach.
Ugotowane ziemniaki nie powinny zrobić się zbyt klejące i maziste. Pod koniec gotowania ziemniaków podgrzejcie mleko z masłem.
Do małego rondelka wlejcie 1/3 szklanki najlepiej pełnotłustego mleka i dodajcie 1 łyżkę prawdziwego masła. Wsypcie też pół łyżeczki soli oraz po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej.
Całość podgrzewajcie kilka minut, aż do rozpuszczenia się masła. Nie można jednak doprowadzić zawartości garnuszka do wrzenia. Mleko z masłem ma być gorące, ale nie ma się zagotować.
Gorące mleko z masłem wlejcie do gorących i ugniecionych ziemniaków. Całość zamieszajcie i od razu nakładajcie na talerze.
Duszonego królika z grzybami podajemy z gorącym puree, ozdabiając talerze gotowaną mini marchewką.





Do przygotowania został już tylko deser – gruszki z sosem czekoladowym

Przygotujcie te pyszne gruszki tuż przed jedzeniem - najlepiej smakują na ciepło. Ten wspaniały deser z pewnością przypadnie Wam do gustu.

składniki
2 duże gruszki deserowe
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki cynamonu
korzeń imbiru (ok. 3 cm)
1 litr wody

sos
15 dag mlecznej czekolady
5 dag gorzkiej czekolady
3/4 szklanki śmietanki 30 %
szczypta mielonego kardamonu
2-3 łyżki śmietany do dekoracji

Jedno z Was obiera gruszki, kroi je na pół (pozostawiając ogonki) i oczyszcza z gniazd nasiennych.



Obiera imbir. Zagotowuje litr wody. Do zagotowanej wody dodaje cukier, imbir i cynamon. Syrop gotuje ok. 10 minut. Do syropu wkłada gruszki i gotuje ok. 20-25 minut. Gruszki studzi w syropie,                         a następnie osusza na papierowym ręczniku.
Drugie przygotowuje sos. Czekoladę kruszy i wrzuca do rondelka, dodaje śmietankę i odrobinę kardamonu. Podgrzewa ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa.
Do naczynia wlewa sos, a następnie umieszcza w nim połówki gruszek. Ubija śmietanę.
Deser udekorujcie bitą śmietaną i utartą na tarce o małych oczkach czekoladą.