Niesamowicie puszysta babka szwardzwaldzka z wiśniami
Mamo, dziwny człowiek
stoi u drzwi naszego domu
Pierwszy raz go widzę,
a twarz ma jakby znajomą
Mówi, że nazywa się JEZUS
I czy możemy mu dać jakiś grosz
Mówi, że wyprztykał się z cudów
I odwrócił się od niego los
Tak myślę, że to cudzoziemiec
Żyd albo Arab z urody
Aha to mi przypomniało,
że chce też trochę wody
No co dać mu czego chce
Czy trzasnąć mu przed nosem drzwiami?Dobra dam mu sześć pensów
Powiem, że tyle mamy
I że zapomniałem o wodzie
Właściwie to świństwo, no nie?
Ale słowo, on jest taki brudny
Skąd przyszedł cholera go wie
Mamo, on pyta o wodę
- nie ma kubka? odpowiedziałem
W każdym razie dałem mu szóstkę
Jak się cieszył, żebyś wiedziała
Powiedział, że trzymają go przy życiu
Takie jak ta rzeczy małe
Dał mi swój portret z autografem
I te trzy gwoździe zardzewiałe.
Roger Mc Gough



Święta wielkanocne to chwile radości i czasu spędzonego wspólnie z rodziną. Ważnym elementem świątecznego menu są babki.
A babka szwardzwaldzka to deser, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i daje zmysłową przyjemność.
Jest puszysta, niesamowicie wilgotna z dodatkiem wiśni.
Gorąco zachęcam do zrobienia. 



Składniki
mały słoik wiśni (lub 30 dag wiśni mrożonych)
20 ml wiśniówki
10 dag czekolady gorzkiej 
20 dag masła
30 dag cukru
5 jajek
40 dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
1 łyżeczka kakao
cukier waniliowy
dodatkowo:
cukier puder do dekoracji



Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 175° C.
Wiśnie odsączamy, skrapiamy wiśniówką. Jeżeli używamy wiśni mrożonych to je rozmrażamy, odsączamy i skrapiamy wiśniówką.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, ucierając wbijamy stopniowo po jednym jajku. Po każdym chwilę miksujemy.
Masę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem.
Powstałą w ten sposób masę dzielimy na dwie części. Do jednej części masy dodajemy wiśnie i lekko mieszamy.
Drugą część łączymy ze stopioną czekoladą, łyżeczką kakao i cukrem waniliowym.
Mieszamy do połączenia składników. Jasną masę umieszczamy na spodzie oprószonej mąką formy do pieczenia babki.
Na jasne ciasto wylewamy ciemne. A następnie w kilku miejscach skręcamy ciasto widelcem.
Pieczemy ok. 60 -80 min. w temp. 175° C (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto dekorujemy cukrem pudrem.