Danie jest bardzo proste do przygotowania i niesamowicie pyszne!
Składniki na klopsiki:
500 g mięsa mielonego z szynki
1 jajko
1 mała cebula czerwona lub biała
1 bułka kajzerka
sól pieprz
1/2 łyżeczki papryki czerwonej (słodkiej)
2-3 łyżki bułki tartej do obtoczenia klopsików
olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów (całych) w sosie, każda ok. 400 g
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru brązowego
olej do smażenia
Przygotowanie sosu pomidorowego:
1. Cebulę drobno posiekać.
2. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, na gorącą oliwę wrzucić cebulę, smażyć aż cebula zmięknie, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć chwilę.
3. Do garnka wlać pomidory, dodać zioła.
4. Danie doprawić solą, pieprzem i cukrem. Zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować ok. 10 minut.
5. Sos pomidorowy przetrzeć przez sito i zagotować.
Klopsiki - wykonanie:
1. Namoczyć suchą bułkę kajzerkę w mleku aby zmiękła
2. Mięso na klopsiki przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, jajko i przyprawy (sól, pieprz, papryka).
3. Cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać.
4. Bułkę tartą wysypać na talerz.
5. Z masy mięsnej formować niewielkie kulki i obtaczać je w bułce.
6. Na patelni rozgrzać 2- 3 łyżki oleju i obsmażać klopsiki z każdej strony do zarumienienia.
7. Podsmażone klopsiki przełożyć do garnka z sosem pomidorowym i gotować około 10 – 12 minut.
Klopsiki podałam z makaronem