Grillowane żeberka

Jeszcze do niedawna zapach pieczonej kiełbasy kojarzył mi się jedynie z letnim wieczorem na biwaku.
Dziś trudno sobie wyobrazić ogrodowe party lub weekend na działce bez pieczonych szaszłyków czy ryb. Pokochaliśmy przyjęcia na świeżym powietrzu. Nasze dania pachną czosnkiem, bazylią, tymiankiem, ostrości dodaje im pieprz cayenne oraz chili, a charakterystycznego smaku oliwki, feta, kapary i zielony pieprz. Podrzucam Wam przepis na pyszne grillowane żeberka.


Składniki
1,5 kg żeberek
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki pieprzu cayenne
sól
szklanka keczupu
1/2 szklanki miodu
łyżka octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
gałązki rozmarynu



Przygotowanie 
Żeberka umyć. Czosnek drobno posiekać, połączyć z pieprzem, keczupem, miodem, octem, sosem sojowym i szczyptą soli. Mięso włożyć do marynaty, wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po wyjęciu i osuszeniu obłożyć gałązkami świeżego rozmarynu, piec na grillu, obracając co pewien czas i smarując resztą glazury. Grillować około 40-50 minut nad umiarkowanie gorącym żarem.




Informacje praktyczne
 Rozżarzony do czerwoności węgiel ma wysoką temperaturę. Jest wiec idealny do szybkiego pieczenia chudego mięsa, filetów z ryb i warzyw.
Kurczaki, faszerowane ryby lub duże porcje mięsa powinniśmy jednak grillować dłużej, nad umiarkowanie gorącym żarem. Poczekajmy więc aż węgiel się wypali.
Potrawy wymagające dłuższego grillowania można też opiec z każdej strony nad żarem i odsunąć na obrzeża rusztu.
Mięso będzie bardziej aromatyczne jeśli przed pieczeniem wrzucimy do żaru gałązki świeżych ziół (np. rozmarynu, szałwii czy tymianku) lub laski cynamonu.