Dzisiaj piknik na łonie natury w otoczeniu kwitnących kwiatów. Taki posiłek wymaga specjalnego zestawu dań.
Myślę, że na stołach powinna zagościć jej wysokość grillowana golonka… w miodzie i piwie, która wprawi Was w dobry nastrój.
Składniki
4 golonki wieprzowe
pęczek włoszczyzny
5-6 liści laurowych
6 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziaren pieprzu
3 ziarna owocu jałowca
sól (opcjonalnie)
Składniki glazury
2 szklanki piwa
szklanka oleju
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki zmielonego kminku
Przygotowanie
Piwo połączyć z olejem oraz miodem, dodać kminek. Golonki oczyścić, gotować z warzywami do miękkości około 1-1,5 godziny.
Golonki wyjąć i ostudzić. Skórę delikatnie naciąć posmarować glazurą.
Piec na dobrze rozgrzanym grillu przez około 30 minut często obracając i smarując resztą glazury.
Golonki podawać z piwem, zapiekanymi ziemniakami lub pieczywem.