Grillowana golonka w piwie

Dzisiaj piknik na łonie natury w otoczeniu kwitnących kwiatów. Taki posiłek wymaga specjalnego zestawu dań.
Myślę, że na stołach powinna  zagościć jej wysokość grillowana golonka… w miodzie i piwie, która wprawi Was w dobry nastrój.



Składniki 
4 golonki wieprzowe
pęczek włoszczyzny
5-6 liści laurowych  
6 ziarenek ziela angielskiego 
4-5 ziaren pieprzu
3 ziarna owocu jałowca 
sól (opcjonalnie)

Składniki glazury
2 szklanki piwa
szklanka oleju
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki zmielonego kminku



Przygotowanie
Piwo połączyć z olejem oraz miodem, dodać kminek. Golonki oczyścić, gotować z warzywami do miękkości około 1-1,5 godziny.
Golonki wyjąć i  ostudzić. Skórę delikatnie naciąć posmarować glazurą.
Piec na dobrze rozgrzanym grillu przez około 30 minut często obracając i smarując resztą glazury.
Golonki podawać z piwem, zapiekanymi ziemniakami lub pieczywem.